• Gratis fragt på køb over kr. 800,- ex. moms
 • Hurtig og sikker levering 1- 5 hverdage
 • Ekspert kundeservice - 53848700/24814430

Hvilke beskyttelsesklasser finnes der?

Klassificeringssystemet består af tre FFP-klasser, og forkortelsen FFP står for "filtering facepiece” (filtrerende ansigtsmaske). Åndedrætsværn dækker mund og næse og består af forskellige filtermaterialer og selve masken.
Aerosoler og fine partikler er to af de mest lumske sundhedsrisici i et arbejdsmiljø og er næsten usynlige i den luft, vi indånder. Filtrerende masker yder beskyttelse i tre klasser mod disse farer: FFP1, FFP2 og FFP3.

FFP1:

 • Beskyttelse mod atoksiske og ikke-fibrogeniske støvtyper
 • Indånding kan resultere i udvikling af sundhedsmæssige problemer; kan også irritere åndedrætssystemet og forårsage ubehagelige lugte
 • Den samlede lækage kan være maks. 25 %
 • Denne slags maske må højst anvendes under en firedobbelt OEL-overtrædelse


Åndedrætsværn i beskyttelsesklasse FFP1 er lavet til arbejdsmiljøer, hvor der ikke kan forventes giftige eller fibrøse former for støv og aerosoler. De filtrerer mindst 80 % af partiklerne op til 0,6 μm og kan bæres, så længe den maksimale koncentrationsoverskridelse på arbejdspladsen ikke måles til mere end den firedobbelte værdi. Bygge- eller fødevareindustrien bruger i mange tilfælde FFP1-åndedrætsværn.


FFP2:

 • Beskyttelse mod faste og flydende skadelige former for støv, røg og aerosoler
 • Partikler kan være fibrogene – hvilket betyder, at de irriterer åndedrætssystemet på kort sigt og kan resultere i reduktion af elasticiteten af lungevævet i det lange løb
 • Den samlede lækage kan være maks. 11%
 • OEL-overtrædelse til tidobbelt værdi 
   

Åndedrætsværn i beskyttelsesklasse FFP2 er lavet til arbejdsmiljøer, hvor skadelige eller mutagene partikler kan findes i indåndingsluften. Åndedrætsværn i denne klasse skal opfange mindst 94 % af partiklerne op til 0,6 μm og kan anvendes i miljøer, der overskrider OEL med op til maksimalt den tidobbelte koncentration. Det samme gælder for TRK-værdien (teknisk referencekoncentration). Åndedrætsværn i beskyttelsesklasse FFP2 er ofte brugt i metal- og mineindustrien. Arbejdstagerne i disse industrier er ofte i kontakt med aerosoler, tåge og røg, der resulterer i sygdomme i åndedrætssystemet, såsom lungekræft, på lang sigt. Derudover har de stor risiko for sekundære sygdomme og aktiv lungetuberkulose. Vores uvex-filtersystem med et lag af kulstof beskytter bærere mod ubehagelige lugte, ud over den krævede åndedrætsbeskyttelse.


FFP3:

 • Beskyttelse mod giftige og skadelige former for støv, røg og aerosoler
 • Onkogene og radioaktive stoffer eller patogener som virus, bakterier og svampesporer filtreres af åndedrætsværn i denne beskyttelsesklasse
 • Den samlede lækage kan være maks. 5%
 • OEL-overtrædelse til tredivedobbelt værdi
   

Åndedrætsværn i beskyttelsesklasse FFP3 giver maksimal beskyttelse mod indånding af luftforurening. Den samlede lækage kan være maks. 5 %, og de skal filtrere 99 % af alle partikler, der måler op til 0,6 μm. Denne slags maske filtrerer også giftige, onkogene og radioaktive partikler. Masker i beskyttelsesklasse FFP3 bruges i arbejdsmiljøer, der overskrider OEL med tredive gange i henhold til de branchespecifikke værdier. De anvendes ofte i kemiindustrien.


Beskyttelseskategori (EN 143)

P1 R/NR*   Faste og våde partikler 80%
P2 R/NR*   Faste og våde partikler 94%
P3 R/NR*   Faste og våde partikler 99,95%

 

 


”R” = Kan genanvendes. ”NR” = Kan ikke genanvendes.


EN Standarder

EN 136   Helmasker
EN 137   Trykflaskeapperater
EN 138   Selvsugermasker med eller uden blæser
EN 14594   Trykluftforsynede åndedrætsværn med kontinuert flow (hel- og halvmaske, HD hætte og ansigtsskærm, hætte til
  sandblæsning, LD hætte og ansigtsskærm) (erstatter EN 139, 270, 271 og 1835)
EN 140   Halvmasker
EN 14387   Gas- og kombinationsfi ltre, AX gas- og kombinationsfiltre mod lavtkogende organiske stoffer (erstatter EN 141 og 371)
EN 143   Partikelfiltre
EN 149   Filtrerende ansigtsmasker - Engangsmasker (2001)
EN 403   Evakuering - Engangshætte med filter ved brand
EN 405   Filtrerende ansigtsmasker - Vedligeholdelsesfri
EN 1146   Evakuering - Rygflaske med hætte
EN 12941   Filtrerende åndedrætsværn med turbo og hætte (erstatter EN 146)
EN 12942   Filtrerende åndedrætsværn med turbo og maske (erstatter EN 147)