• Gratis fragt på køb over kr. 800,- ex. moms
  • Hurtig og sikker levering 1- 4 hverdage
  • Ekspert kundeservice - 53848700

Forberedelse til en efterårssæson med fald, glide eller snubleulykker

oprettet d.

Forberedelse til en efterårssæson med fald, glide eller snubleulykker

Som årstiderne skifter, skal du overveje de forskellige farer, de medfører.

 

I en tid med COVID-19 ligger trusler, der er forårsaget af virussen, i bevidstheden for os alle. Og selvom det er kritisk, er det ikke den eneste trussel, som besøgende og medarbejdere står overfor, når de kommer til din virksomhed. Ifølge Arbejdstilsynet sker der mere end 12000 arbejdsulykker (tal fra 2019) relateret til fald hvor forstuvning er den største skadetype.
 
Mens nogle ulykker er uundgåelige, udgør hver sæson unikke udfordringer, når det kommer til at forhindre fald, gliden eller snublen. Der er dog løsninger udformet med sæsonmæssige implikationer i tankerne. Ifølge en artikel om dette i onlinemagasinet Occupational Health & Safety, er der heldigvis proaktive skridt, du kan tage for at øge sikkerheden på gulv og overflader i og omkring din virksomhed.
 
Det bedste sted at starte er ved at lære din bygning at kende indefra og ude og ved at starte som dine medarbejdere på parkeringspladsen, på fortovet, ved hoveddøren og til sidst i lobbyen. Dette er de steder, hvor første indtryk af din bygning foretages og er desværre områder med høj trafik, hvor der sker ulykker. Når vi nyder efterårets skønhed og forbereder os på den forestående vinter, skal du overveje følgende sæsoneffekter for at maksimere sikkerheden for den glatte sæson fremad.
 
Vigtige forhold for efteråret
Kortere tid med dagslys, faldende blade og uregelmæssige temperaturer markerer begyndelsen på efterårssæsonen. Mens efteråret kan føles som en velkommen fravigelse fra de varme sommerdage, er det ikke tid til at overse sikkerheden. I løbet af denne tid begynder nedbørsmængden at stige, og med det bringer potentialet for glatte gulve og overflader. Frost gør også ofte sin første optræden på efteråret og gør nyligt faldne blade, fortove og lasteramper glatte under fødderne.
 
Kontroller tilstanden af beton, stenfliser og trapper. Er der nogle revner, der skal udfyldes, før der bliver koldere? Da det bliver mørkt hurtigere på dagen, skal du vurdere eventuelle ujævne områder eller kantsten eller trin der er svære at se og overveje at markere disse områder med reflekterende mærkning, gul maling eller gul tape. Det er også et godt tidspunkt at overveje at tilføje ekstra belysning for at belyse parkeringspladser og gangbroer for at øge synligheden.
 
I løbet af efteråret er det også et afgørende tidspunkt at vurdere ingangspartiet i virksomheden med risiko for vand, blade og sand, der har tendens til at komme indenfor som årstiderne skifter. Mens du gennemgår sikkerheden i dit lobbyområde, skal du bestemme den passende mængde skridsikre måtter, der skal installeres. Det er vigtigt ikke kun at overveje de hoveddøre, som besøgende kommer ind fra, men også alle bag- eller sidedøre, der besøges af ansatte og leverandører.
 
Pas på om vinteren
Kolde temperaturer, is og sne er almindelige vinterfaktorer, som hver udgør en risiko for glidning og fald. I de koldeste måneder af året er det vigtigere end nogensinde at opretholde tørre gulve og fjerne sne og is fra alle udvendige områder for at undgå potentielt farlige situationer.
 
Når du evaluerer indgangen, skal du sørge for at holde øje med, hvor regnvand har tendens til at trænge ind, eller hvor du finder mest is eller sne. Planlæg at fjerne disse hindringer ved indgangen på en betimelig og sikker måde. Hav altid salt og skovle ved hånden for hurtig oprydning. Det er også klogt at installere skridsikre slidbaner i disse områder for at gøre overflader mindre glatte. Når du overvejer din overordnede sikkerhedsplan, kan det være en god investering at installere yderligere gelændere, udvendige måtter og endda markiser for at beskytte gæsterne mod elementerne og hjælpe dem med at komme sig indendørs mere sikkert.
 
Ud over frontindgange og sidedøre skal lasteramper også gennemses nøje, især hvis de udsættes for udvendige vejrelementer. Da mennesker og transportmidler ofte passerer gennem disse områder, kan farer udefra komme ind. Der skal lægges særlig vægt på lastning og losning af områder for at sikre medarbejdernes sikkerhed. Se efter om underlaget og betonen rundt om på lasterampen er revnet eller ødelagt på en måde, der kan udgøre en fare for at snuble. Hvis der er oplagde ujævne områder, skal du tydeligt markere dem med skiltning, gul maling eller gul tape. Hvis reparation eller udskiftning ikke er en mulighed i de koldere vintermåneder, skal disse områder behandles, når foråret kommer. I områder med høj trafik skal du overveje at tilføje nye og udskifte gamle, slidte skridsikre måtter. Endelig skal du ikke glemme trapperne. De skal være synlige og foret med skridsikre slidbaner, især da tunge last ofte kan løftes og ned ad dem. Overvej at tilføje skiltning eller reflekterende tape for at markere overflader, der er svære at se for at mindske fald.
 
Dit job er komplekst. Det tager balance mellem proaktive foranstaltninger og giver samtidig en omfattende forståelse af de værktøjer, der gør det muligt at opretholde sikkerheden i din virksomhed. Sikkerhed er altid en topprioritet, så du skal ikke kun overvåge dine faciliteter sæsonmæssigt, men også fremme, beskytte og mindske risikoen for medarbejdere og besøgende hele året rundt.
 
Da vinteren nærmer sig, og du forbereder dig til 2021, er det en et godt tidspunkt til at overveje bevist risikoreduktionstaktik som en del af en årlig sikkerhedsstrategi. Med faldskader, der står for ca. 28% af alle arbejdsrelaterede ulykker, skal din sikkerhedsstrategi være noget, der overvejes ofte. For at forblive proaktiv anbefaler vi at gennemføre en sikkerhedsvandring omkring din virksomhed ugentligt og være opmærksom på eventuelle væsentlige ændringer og årstidsskift, der måtte have vist sig. Med flid og de rigtige værktøjer på plads kan din indsats gøre din virksomhed sikrere for alle der kommer.
 
Anmeldte arbejdsulykker
Arbejdstilsynet har udgivet opgørelsen over anmeldte arbejdsulykker fra 2019. Her fremgår det at faldulykker er den decideret højeste form for arbejdsrelaterede ulykker. Opgørelsen viser dels hvor mange arbejdsulykker der er registreret samt hvordan ulykkerne fordeler sig på skadetyperne.
 
  • Forstuvninger udgør 42 %
  • Sårskader udgør 12 %
  • Knoglebrud udgør 11%
  • Chok – akut psykisk udgør 5 %
  • Hjernerystelse og indre skader udgør 5 %
  • Bløddelsskader udgør 4 %
  • Amputationer udgør 0,6 %
  • Forgiftninger og infektioner udgør 1 %

Andelen af anmeldte arbejdsskader hvor skadetypen er uoplyst udgør 17%
 
Overordnet er der flere forhold der kan trækkes ud af opgørelsen:
  • Antallet af anmeldte arbejdsulykker er stort set uændret i 2019 med totalt 42671 sammenlignet med 2017 og 2018.
  • Antallet af dødsulykker er gået op fra 25 i 2017 til 36 i 2019.
 
Brug sko med skridhæmmende såler
Det kan være nødvendigt at bruge sko med skrid hæmmende såler, hvis man ikke kan undgå våde og fedtede gulve trods velegnet gulvbelægning og gode rengøringsprocedurer.
Safety Nordic tilbyder mange forskellige typer sikkerhedsfodtøj med skridsikre såler.
 
 
 
Kilder:

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar